Cascada Vălul Miresei
Cunoscuta și sub numele de Cascada Rachitele, Cascada Vălul Miresei este situata pe Valea Stanciului, în apropierea localitatii Rachitele din comuna Margau, judetul Cluj.
Regiunea Rachitele este situata pe ramura nordica a lantului Muntilor Apuseni, la poalele Muntilor Vladeasa, pe Valea Stanciului. Satul Rachitele este renumit în zonă pentru caderea de apă a raului Stanciu, formand cascaca Vălul Miresei.
Cascada este formata din două trepte, luată de jos în sus prima este cea mai spectaculosa, iar cea de-a două este cea care formeaza deasupra primei un rezervor de apă, impreuna insumeaza o cădere de aproape 50 m inaltime. Cascada a fos afectata de drumul forestier ce trece pe lângă această și ajunge deasupra ei. Pe acest drum se poate ajunge pe jos sau cu mașina. De aici se poate admira cascada de sus în jos (vă recomandam să nu vă apropiati prea tare de apă pentru că au fost inregistrate unele incidente mortale).
Libertatea calatoriei deschide mintea către niște posibilitati nelimitate. Aerul curat, o plimbare prin natură, posibilitatea pe care ne-o dă natură de a ne relaxa admirând-o este un bun prilej pentru a cunoaște mai bine imprejurimile Clujului.
Cum ajungem acolo? Drumul E60, Cluj – Huedin, apoi facem stânga spre Calatele, Rachitele, un drum relativ bun, cam 4 km. Cascada este situata într-un frumoasa zonă muntoasa din Apuseni, formata din creste sub forma unor chei. Accesul se face din satul Rachitele atât pietonal cât și cu autovehiculul, pe un drum forestier de aproximativ 7 km ce este marcat pentru turistii ce aleg varianta pe jos.

Pestera Scarisoara
Pestera Scarisoara este una dintre cele mai spectaculoase pesteri din Romania, având al doilea ghetar subteran că mărime din întreagă lume. Pestera este situata în Muntii Apuseni, judetul Albă, în comuna Gardă de Sus. A fost declarata monument al naturii și rezervatie speologica.
Pestera Scarisoara se găsește la o altitudine de 1165 m și este una dintre putinele pesteri cu gheata aflată la o altitudine așa mică. Ghetarul din interiorul pesterii are o vechime de peste 3000 de ani, o suprafata de 5500 mp și o grosime a stratului de gheata de 37 m în anumite portiuni, fiind mai subtire în altele, respectiv 26 m. Lungimea totală a pesterii este de 750 m, însă, turistii pot vizită numai 250 m.
Vară temperatura medie ajunge la +1 grad C, atingand –7 grade C iarnă. Turistii pot vizită numai sală de la intrare, Sală Mare și Biserica, restul sectoarelor fiind rezervate exclusiv oamneilor de stiinta. În aceste zonă temperatura medie este de 0 grade C.
Turistii care doresc să viziteze pestera, pot vizită și alte obiective turistice aflate în zonă. În comună Gardă de Sus se află biserică-monument construita în 1792 și moară cu apă, ridicata acum 300 de ani. Printre obiectivele de atractie turistica aflate în apropiere de Scarisoara se află: Varful Bihor; Cascada Varciorog; Ghetarul de la Vartop; Pestera Colibă Mare; Groapă Ruginoasa; Cheile Ordancusei; Pestera Poartă lui Ionele; Izbucu Tauz; Cotetul Dobrestilor (rezervor natural de apa în subteran); Pestera Zgurasti.

Barajul Belis-Fantanele
Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj.
A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.
Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).
În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.
