Menyasszonyi Fátyol Vizesés

A Menyasszonyi Fátyol vizesés, másnéven Ráchițele Vízesés, a Stanciu Völgyben (Valea Stanciului) talalható, közel Rãchițele faluhoz, Kolozsvár megyében.

Rãchițele vidék az Erdélyi Szigethegység északi részén található, híres e vidéken a Stanciu folyó eséséröl, amely a Menyasszonyi Fátyol vizesésé alakul.

A vizesés 50m magas és két részböl áll. A lenti része a leglátványosabb. Erdei út vezet hozzá amelyen akár gyalog, akár jármüvel lehet megközeliteni. Azt tanácsoljuk ne közelitsék meg túlságosan a fenti párkány peremét, mert az egy veszéljes szakasz, ahol sajnos halálos baleseteket tötrténtek az évek során.

A Menyasszonyi Fátyol vizesést az E60 vagyis Kolozsvár - Hunyad (Cluj - Huedin) országúton közelitheti meg, balra kanyarodva Cãlãțele és Rãchițele felé, kb 4 km-es út. Rãchițele faluból a vizeséshez juthat akár jármüvel, akár gyalog, a gyalogosok számara túrisztikai jelekkel ellátott 7km-es úton.

Scãrișoara Barlang

A Scãrișoara barland Románia egyik legcsodálatosabb barlangja, második a földallatti gleccser nagyságát illetöen. A barlang az Erdély Szigethegységben található, Alba megyében, Gârda de Sus faluban. Természeti emlékmünek van nyilvánitva.

A Scãrișoara barlang 1165m magasságban található és azon kevés barlangok közé tartozik amelyben gleccser található ebben a magasságban. Több mint 3000 éves, területe 5500m2 , vastagsága pedig 26 és 37m közötti. A barlang összhossza kb 750m, amelyböl a látogatók csak 250m-t tekinthenek meg.

Nyáron az átlag hőmérséklet eléri a +1C fokot, télen a -7C fokot. A turisták megtekinthetik a belépő termet, illetve a "Nagy termet" és a "Templomot". A többi részlegekbe csak a barlangkutató csoportok léphetnek be.

Azoknak akik a Scãrișoara barlangot látogatják meg, ajánljuk továbbá a környék más turisztikai látványosságait is. A Gârda de Sus faluban egy 1792-ben épitett templom emlékmü található és egy 300 éves vizimalom. A barlang közelében ajánljuk még: Bihari Csucs (Vârful Bihor); Vârciorog vizesés (Cascada Vârciorog); Vârtop Gleccser (Ghețarul Vârtop); Coliba Mare barlang (Peștera Coliba Mare); Ruginoasa Gödör (Groapa Ruginoasa); Ordâncușei Hasadék (Cheile Ordâncușei); János Kapuja Barlang (Peștera Poarta lui Ionele); Tauz Forrás (Izbucul Tauz); Dobreștiek ketrece (Cotețul Dobreștilor) - természetes földalatti viztároló; Zgurãști barlang (Peștera Zgurăști).

Beliș – Fântânele Gát

Beliș - Fântânele tó egy mesterséges viztároló, amely a Gilãu hegyekben található, Kolozsvár megyében.

1970- és 1974 között hozták létre hidroenergetikai célból, a Meleg Szamos vizfolyáson. Területe 9.8 km2, hossza 13 km, melysége 92m. A tó partjáin a Beliș-Fântânele turisztikai látványok találhatók.

1970- és 1974 között Béles (Beliș) falu lakosait áttelepitették a jelenlegi falu helyére. A mostani tó területén volt - Cãtune, Miloan, Pleș, Dădești, Bolojești és Giurcuța de Jos -már a múlté.

A száraz nyári napokon, amikor a tó szintje csökken, észrevehetőek a ház romok tetői, a leghíresebb lévén Giurcuța de Jos templom romja.